Видове илюстрации и техните характеристики - Функции на илюстрациите в публикации и тяхното редактиране

Видове илюстрации и техните характеристики

ГОСТ R 7.0.3-2006. "SIBID. Издания. Съществени елементи. Термини и дефиниции "така дефинира термина" илюстрация "- изображение, обясняващо или допълващо основния текст, поставено на страниците и други елементи от материалната структура на публикацията.

По метода за показване на реалността илюстрациите се разделят на художествено-образни и научно-познавателни.

Научните и образователни илюстрации са изображения на предмети и явления от жива или нежива природа, човек, резултати от човешка дейност, логически и математически отношения. Целта на познанието ще бъде този или онзи предмет, тази или онази научна истина. Научните и образователни илюстрации служат като средство за разбиране на света около тях, поради което се изисква да бъдат безупречно точни, възможно най-близки до оригинала. За такива илюстрации не е важна емоционалната и артистична, а научната надеждност.

На свой ред научните и образователни илюстрации като средство за информация се разделят на следните групи:

1. Илюстрации, които имат "безусловен" обективен характер (рисунка, снимка);

2. Илюстрации от конвенционален характер (чертеж, диаграма, карта);

3. Илюстрации, които имат абстрактна природа (графика, математически чертеж).

Илюстрациите на първата група са реално обективни, тяхната функция е да носят обективна информация. Илюстрациите на втора и трета група са условно предметни, информацията в тях не носи съдържателен характер, тя е абстрактна, разкрива свойствата на обектите при тяхното сравнение или разграничаване.

Нека разгледаме по-отблизо видовете илюстрации, които съставляват горните групи.

Рисуване - Това е илюстрация, която графичният художник черпи от живота, според идеята за обект, или прерисува от всяко изображение. Чертежът може да бъде дефиниран и като графика на равнина, създадена с помощта на линия, щрих, петно, точка. Рисунката е изразителна и разбираема за всеки читател, лесна за обработка. Той обаче не е добре документиран, качеството на изображението до голяма степен зависи от индивидуалните възможности на художника-изпълнител; организацията на илюстрациите е доста сложна, което влияе върху времето за подготовка на публикацията.

Рисуване - условно графично изображение на обект с точно съотношение на размерите му, получено чрез метода на проекция. С други думи, това е графично изображение на равнината на геометрични изображения (точки, линии, повърхности, тела) и техните агрегати, направени с линии, щрихи. Чертежите изобразяват продукти (машини, устройства, апарати и др.), Техните части, конструкции. Чертежите се извършват въз основа на математическо изчисление с помощта на чертожни и измервателни инструменти.

Перспективните или аксонометричните чертежи се считат за технически чертежи. С тяхна помощ можете да покажете всеки технически обект, без излишни подробности, разкривайки същността, скрита зад външната обвивка, да покажете механизма или частта му в разрез, под определени ъгли, в увеличен или намален вид или да изобразите изследваното устройство на няколко позиции.

Схема - условно графично изображение на обект (явление, процес), като цяло, предава същността на неговата същност и структура. Диаграмата е линейно изображение, тя се различава от чертежа по това, че не предава мащабните отношения на обекта и няма за цел да изобрази самия обект. Всеки конвенционален символ на схемата обаче означава един или друг обект. Веригата прави две неща:

1. Да предаде скритата връзка на части или същността на явления, предмети;

2. Организирайте отделни елементи на изображението в цялостна графична композиция, която би предала добре същността на изобразеното явление.

Схемите могат да бъдат разделени на две групи:

1) схеми от творчески характер - структурни или класификационни (системи, разпоредби, състояния); модели на развитие или движение;

2) технически диаграми - кинематични, електрически, радиотехнически, оптични, вакуумни.

Карта - картографска работа, която се използва за предаване на определена информация, съдържаща се в публикацията. Основните елементи на картата като илюстрация са: географската основа (брегова линия, политически и административни граници и центрове, селища и комуникационни пътища) и тематично (специално) натоварване.

План - чертеж, изобразяващ с конвенционални знаци (мащаб) на равнина хоризонтална или вертикална проекция на обект и неговите размери.

График - чертеж, който визуално изобразява количествената връзка и развитието на взаимосвързани процеси или явления под формата на крива, права, прекъсната линия, вградена в една или друга координатна система. Като форма на представяне на информация, графиката е много близо до таблица с два взаимосвързани параметъра, поради което може да бъде представена под формата на таблица, където осите на абсцисата и ординатите ще станат индикатори за главата и отстрани, а вместо кривата в програмата ще има цифрови данни. Графиката се използва, когато трябва визуално да покажете динамиката на даден процес или плавна, непрекъсната промяна във всякакви стойности. Таблицата може да съдържа само дискретни стойности. Изборът зависи не само от естеството на самата информация, но и от типологичните характеристики на публикацията, за която е предназначена тази информация.

Диаграма - условно графично представяне на числови стойности или техните съотношения, направени с помощта на линии, равнини, геометрични фигури, чертежи и др.

Илюстрациите могат да бъдат класифицирани на други основания.

Според метода за изготвяне на илюстрации може да има:

1) оригинал (специално създаден за тази публикация);

2) заимствани (взети от други публикации);

3) документален (исторически значими изображения, възпроизведени като исторически документ, без обработка). Такива илюстрации най-често се използват в научни, научно-популярни публикации, особено в публикации по история.

С графични средства изображенията на илюстрациите могат да бъдат:

- пунктирана (състояща се от линии, щрихи, точки, петна от същия тон);

- сива скала (с различни тонални преходи от светлина към сянка).

По цвета на визуалните елементи илюстрациите се разделят на черно-бели и цветни.

Илюстрациите се различават и по начина, по който са разположени на лентата. Най-често срещаният тип оформление за текст с илюстрации е отворено оформление, при което илюстрацията граничи отгоре или отдолу на лентата. В същото време илюстрацията изглежда донякъде откъсната от текста и е по-забележима. Сляпо оформление (илюстрацията е заобиколена от текст от всички страни) и затворена (илюстрацията е ограничена от текст отгоре и отдолу или от три страни) са сравнително редки - в някои преведени издания и енциклопедии с въвеждане в три колони.